HISTORIEN

Breiva ble bygget i 1943 av en ungkar. Han  drømte om å finne seg en kone og slå seg ned på Breiva. Men konen fant han aldrig og han fortsatte å bo store deler av sin tid hjemme hos søskene sine. På Breiva hadde han hesten sin stående, så han var ofte der. Han drev med litt vedproduksjon ellers så fyrte han godt i vedkomfyret, spiste stekt flesk og nøt til værelsen som ungkar.

I en periode blir deler av breiva leiet ut til en lokal sølvsmed og kunster som bodde på Breiva i en årerekke. Kunsteren flyttet tilslutt ut og da ungkaren dødde overtog søsterne gården og den stod mere eller mindre tom i mange år.

Vertsparet Jon og katrine så Breiva for første gang i 2008 og forelsket seg i plassen. Etter en del år med formaliteter var de så heldige å få kjøpt plassen våren 2010. Deretter startet flere år med istandsettelse av vågningshuset. 

Bunnstokkene i tømmerhuset var veldig dårlige og måtte skiftes. Så alle gulv og tilbygg i 1 etg. ble fjernet. Deretter ble huset jekket opp 20 cm fra grunnmuren. De dårlig bunnsokkene ble tatt ut og skiftet med nye håndlaftet stokker. Det var en gledens dag da huset igjenn stod på sin grunnmur.

Huset trengte en krafting modernisering. Det ble lagt nye gulv med gulvarme og tilbyggene ble bygd opp igenn. I tillegg fikk huset 2 nye bad. For å gi huset en miljøvennlig profil ble det innstalleret en energibrønn til opvarming av huset og bruksvann.

I dag fremstår Breiva som et sjamerende tømmerhus med moderne fasiliteter som bare venter på sine sommergjester.

FREMTIDEN

Målet med Breiva Gjestegaard er over tid at sette opp flere små hytter/ overnattingssteder som hvert får sitt unikke og peronlige preg.

I tillegg ønsker vi at kunne tilbyde ulike kurs og aktivitet innen natur og friluftsliv. Med spesielt fokus på barnefamilier gode naturopplevelser.

På Breiva står en flott gammel låve, Den er ryddet og det er installert strøm. Det har vært avholdt sommerbryllup der for ca 90 personer. Vi ønsker at bruke låven mere aktivt til utleie for fest, kurs og andre aktiviteter.